
Mamy erę urządzeń mobilnych i bezprzewodowych. Jedno z drugim idzie zresztą dość często w parze i to oddzielny fakt. Trzeba podkreślić, że w ramach codziennej aktywności często mamy ochotę cieszyć się ulubioną muzyką. W takich sytuacjach zwykłe radio może się nie sprawdzić, ponieważ nie mamy żadnego wpływu na to, co popłynie z głośnika. Dlatego lepiej zdecydować się na inną opcję i spersonalizować maksymalnie to, czego będziemy słuchać.
W tym momencie znakomitą opcją okazuje się być głośnik bezprzewodowy do kuchni czy dowolnego innego miejsca. Jednakże kuchnia bywa tym pomieszczeniem, w którym potrzeba słuchania czegoś bywa szczególnie silna. Wszak posiadanie radia „do kuchni” to w niektórych rodzinach swoista tradycja. Dziś można zastąpić radio czymś znacznie bardziej uniwersalnym, a więc bezprzewodowym głośnikiem. W paru prostych krokach można przekierować na niego muzykę odsłuchiwaną z serwisu YouTube, a także z platform muzycznych, takich jak Spotify czy Tidal.
Wystarczy do tego wyłącznie stabilne połączenie Bluetooth. Musi jednak pojawić się nieuchronne pytanie – jaki głośnik bezprzewodowy wybrać do kuchni? Czym w gruncie rzeczy powinien on się wyróżniać i czy warto zwracać uwagę na jakiekolwiek jego specyficzne cechy? Nie trzeba, ale zawsze można. Istotne atuty głośników bezprzewodowych w sam raz do kuchni Kuchnia jest miejscem specyficznym, w którym dość często kumuluje się wilgoć z pary wodnej. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy w pomieszczeniu sporo się gotuje, a nierzadko tak bywa. Dobrym posunięciem może więc być skorzystanie z głośnika o jakimś stopniu wodoodporności.
Nawet niski poziom ochrony IP wystarczy, aby skutecznie zabezpieczyć układ audio przed zawilgoceniem. Z reguły woda i wilgoć są wrogami elektroniki, więc jeśli można uniknąć problemów z tym związanych, z całą pewnością warto to zrobić. Jednakże wiele głośników bez zadeklarowanej wodoodporności i tak będzie pracować w kuchniach długo i bez jakichkolwiek problemów. Bez względu na to, w którym z pomieszczeń będzie pracował nasz głośnik, powinien on być urządzeniem ogólnie solidnym. Wykonanie z trwałych materiałów jest zatem rzeczą absolutnie wskazaną.
Mile widziane są obudowy metalowe – zazwyczaj stosuje się aluminium. Takie głośniki są też bardziej estetyczne. Rzecz jasna w grę wchodzą także inne cechy materiałowe. Zdarzają się modele z obudową drewnianą czy bambusową, co może pozytywnie wpływać na jakość emitowanego dźwięku. W kuchniach mogą pojawić się też głośniki będące elementem systemów audio multiroom, jak na przykład Yamaha MusicCast.
Wtedy mamy pełną kontrolę nad odtwarzaną w kuchni muzyką – wystarczy zainstalować na smartfonie dedykowaną aplikację.